Jesenja putovanja 2022

| BUDIMPEŠTA 2 noćenja

BUDIMPEŠTA

4 dana autobusom / 2 noćenja
13.01 – 16.01.2022.

BEZ TESTA I  POTVRDE O VAKCINACIJI

Budimpešta je grad koji je neminovno jedan od omiljenih destinacija za vikend putovanje srpskih turista. To je grad koji svakog posetioca zadivi svojim jednako lepim suprotnostima - brdovitim Budimom i ravnom Peštom gde se nalaze brojne vredne znamenitosti. Ukoliko ste prvi put u gradu ili ste jedni od onih koji mu se iznova vraćaju zasigurno će vam u najlepšim sećanjima ostati veličanstveni mostovi, široki plavi Dunav, ukusna mađarska kuhinja, moderni i kvalitetni spa centri i još mnogo toga.

Budimpešta Beograd km
Do Budimpešte se pristiže veoma brzo i jednostavno autoputem E75 autobuskim prevozom agencije Hedonic travel i zbog razdaljine od nepunih 400km od Beograda upravo ovaj grad je jedan od idealnih odredišta za kratak predah od obaveza.

Budimpešta broj stanovnika
Budimpešta, kao glavni grad Mađarske, je ujedno i glavni politički, trgovački i saobraćajni centar, pa samim tim i tačka na mapi Mađarske gde je skoncentrisan i najveći broj stanovnika, trenutno nešto manje od 2 miliona. Nešto stariji starosedeoci pamte 80te godine prošlog veka kao zlatno doba kada je na području ovog grada živelo i preko 2 miliona ljudi, međutim usled intenzivne emigracije broj stalno naseljenih je poslednjih godina u stalnom padu. S druge strane, za razliku od lokalnog stanovništva, interesovanje putnika za posetu Budimpešti je uvek prisutno i konstantno na visokom nivou, te ćete šetajući njenim ulicama uvek nailaziti na reke očaranih turista raznih nacionalnosti i zbog toga će Budimpešta uvek biti i jedan od najvažnijih turističkih centara čitave zemlje.

Budimpešta šta videti?
- brojni mostovi među kojima se izdvaja najstariji, a ujedno i po mišljenju mnogih i najlepši Lančani most za čiju izgradnju je bilo potrebno čak 7 godina. Za ovaj most, koji zvanično datira od 1849. godine, vezuju se i određene priče i legende.Naime, u vreme kada je izgrađen, skulptor lavova postavljenih na ulazu na most, je bio predmet opšteg izrugivanja, jer njegovi isklesani lavovi navodno nemaju jezik. Autor je toliko bio javno posramljenda je naposletku skočio u Dunav. Legenda kaže i da neudate devojke koje pređu peške preko mosta će biti zaprošene do kraja godine. U novijoj istoriji ovaj most je bio ključna tačka izvanrednog manevra mađarskog pilota Petera Bešenjija koji je avionom proleteo ispod mosta okrenut naopačke i tako izveo akrobaciju o kojoj se i danas priča.

- Trg Heroja je nezaobilazna tačka zasvakog posetioca Budimpešte. Ovo je mesto koje je nastalo u čast 1000 godina postojanja mađarske države i okruženo je brojnim fakultetima i interesantnim Zoo vrtom.

- U ovom gradu ćete pronaći i jednu od najvećih sinagoga u Evropi, Ribarsku tvrđavu koja je jedno od najslikanijih mesta naših turista, upečatljivi Parlament na samoj obali Dunava, terme Gelert i još mnogo toga.

- Provozajte se i metroom, koji je zapravo drugi najstariji metro na svetu (posle londonskog). Metro je izgrađen na samo par metara dubine i na identičnoj liniji gde je i pre njegovog postojanja već bila utvrđena saobraćajnica sa konjskom vučom.

Budimpešta zanimljivosti
- Ovo je jedini glavni grad na svetu koji obiluje termalnim izvorima i to čak sa 125. Iz tog razloga je Budimpešta veoma važna još iz doba Rimljana za koje je poznato da su uvek rado osvajali i nastanjivali prostore bogate čistim vodama koje su još u doba njihove vladavine koristili kako za brojna rimska kupatila tako i za kompletan sistem vodovoda, pa i kao izvor grejanja. Danas su tople termalne vode Budimpešte mahom upotrebljene za spa centre, lečenje i rehabilitaciju, te se Budimpešta može smatrati i destinacijom razvijenog banjskog turizma.

- Posmatrjući panoramu Budimpešte primećuje se da su sve zgrade relativno slične visine i za to postoji razlog. Naime, naloženo je da nijedna građevina ne sme biti iznad visine od 96 metara kako bi se još grandioznije istakla zdanja Bazilika i Parlament.

- Zgrada Parlamenta je jedna od najvrednijih i nabogatijih, optočena čistim zlatom u svojim mnogim delovima u unutrašnjosti, a najpoznatija je po kupoli koja je ukrašena sa čak 40 kg zlata.

- Ispod ovog grada se nalazi jedan novi čitavi svet sačinjen od najvećeg sistema geotermalnih pećina na svetu.

Srbi u Budimpešti
Danas u ovom gradu živi i oko 2000 Srba, koji su mahom potomci Velike seobe Srba 1690. godine predvođene Arsenijem Čarnojevićem. Srbi u Budimpešti vode jedan organizovan život, te ćete iz tog razloga naići i na Srpsku pravoslavnu crkvenu opštinu, osnovnu školu, srpsku ulicu, pa i srpske novine.

 

PROGRAM PUTOVANJA
1. DAN, BEOGRAD
Polazak iz Beograda oko 23:30h sa glavne autobuske stanice BAS, centar Beograda, ulaz iz Karađorđeve ulice preko puta hotela Mr. President (tačno vreme biće poznato najkasnije dan pred putovanje – organizator šalje obaveštenje svim putnicima sa svim detaljima polaska, ukoliko ne dobijete obaveštenje dan pred putovanje, najkasnije do 14h, obavezno kontaktirajte agenciju). Iz Novog Sada oko 00:30h sa parkinga kod Lokomotive. Noćna vožnja sa usputnim zadržavanjima radi odmora.
2. DAN, BUDIMPEŠTA
Dolazak u Budimpeštu u jutarnjim časovima. Panoramsko razgledanje grada sa vodičem: obilazak Trga heroja, Andraši bulevara, Bazilike Svetog Ištvana, Ribarske tvrđave, Budimskog dvorca, Brda Svetog Gelerta… Smeštaj u hotel oko 15h. Slobodno vreme. Noćenje.
3. DAN, BUDIMPEŠTA – TRŽNI CENTAR CAMPONA (fakultativno) – KRSTARENJE DUNAVOM (fakultativno) – ODLAZAK U ČARDU (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili odlazak na fakultativne izlete – tržni centar Campona sa individualnom posetom Tropikarijumu. Uveče (fakultativno) krstarenje Dunavom i noćno razgledanje Budimpešte sa vodičem. Nakon krstarenja (fakultativno) odlazak u čardu (mađarski nacionalni restoran) na večeru sa folklornim programom. Povratak u hotel. Noćenje.
4. DAN, BUDIMPEŠTA – SENTANDREJA (fakultativno) – BEOGRAD
Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativni polazak za Sentandreju. Razgledanje sa vodičem i slobodno vreme za šetnju po ovom baroknom gradiću, nerazdvojno vezanim za srpsku istoriju. Povratak u Budimpeštu. U popodnevnim časovima polazak za Srbiju iz centra Budimpešte. Dolazak u Beograd na mesto polaska u kasnim večernjim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima. Kraj programa.

CENA ARANŽMANA: 109 EUR

SPECIJALNA CENA: 89 EUR

UPLATA PO SPECIJALNOJ CENI VAŽI DO NAZNAČENOG DATUMA U TABELI
DEVIZNI DEO IZ TABELE SE PLAĆA U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE
doplata za 1/1 sobu 50 evra (isključivo na upit)
doplata za dodatno sedište u autobusu 30 evra (isključivo na upit)
dete do 12 godina u pratnji dve odrasle osobe (na pomoćnom ležaju) ostvaruje popust 10 evra na cenu aranžmana
dete do 6 godina (u zajedničkom ležaju) ostvaruje popust 40% na cenu aranžmana
ne postoji mogućnost umanjenja za sopstveni prevoz

 

 • prevoz autobusom turističke klase (od 16 - 87 mesta) prosečne udobnosti na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema datumu uplate tj sklapanja Ugovora o putovanju
 • smeštaj u hotelu 3* (po lokalnoj kategorizaciji) u 1/2 i 1/2+1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija - isključivo na upit) sobama na bazi 2 noćenja sa doručkom (švedski sto - samoposluživanje)
 • panoramsko razgledanje Budimpešte u pratnji vodiča
 • usluge turističkog vodiča / pratioca tokom putovanja
 •  troškove ogranizacije Putovanja

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

 • putno zdravstveno osiguranje 
 •  individualne troškove – nepomenute usluge
 • fakultativne izlete

NAČIN PLAĆANJA

 • 30% prilikom rezervacije, ostatak isplaćeno najkasnije 7 dana pred putovanje
 • platnim karticama VISA, DINA, MAESTRO, MASTER CARD, AMERICAN EXPRESS
 • na rate čekovima bez kamate, 40% avans, poslednja rata 2 meseca nakon putovanja, realizacija 10. ili 20. u mesecu – čekovi se deponuju u agenciji najkasnije 7 dana pred putovanje 
 • karticama Poštanske štedionice do 6 jednakih mesečnih rata
 • putem administrativne zabrane na 4 mesečne rate

FAKULTATIVNI IZLETI (minimum 25 pax za realizaciju): KRSTARENJE DUNAVOM 15 evra / 10 evra (deca do 12 godina), ČARDA (večera sa folklorno zabavnim programom) 25 evra / 20 evra (deca do 12 godina), IZLET U SENTANDREJU 10 evra / 5 evra (deca do 12 godina), TRŽNI CENTAR CAMPONA 5 evra - ulaznica za Tropikarijum 2700 forinti (oko 9 evra odrasli), 2000 forinti (oko 6,5 evra deca do 18 godina) ulaznice se plaćaju na licu mesta.

NAPOMENA

Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, ulaznica, organizacije... Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima. Agencija ne snosi odgovornost promene cene ulaznica na lokalitetima u odnosu na dan izlaska programa. U slučaju nedovoljnog broja putnika, organizator izleta zadržava pravo ponuditi korigovane, više cene u odnosu na zainteresovani broj putnika koje isti nisu u obavezi da prihvate. Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.

OPIS SMEŠTAJA - OPISI SMEŠTAJNIH OBJEKATA SU INFORMATIVNOG KARAKTERA

Hotel MILLENNIUM 3* Nalazi se sa peštanske strane, na liniji gradskog prevoza - metroa. Hotel ima aperitiv bar, restoran u kom se služi doručak po principu švedskog stola - samoposluživanje. Sobe su u 1/2 i 1/2 +1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija - isključivo na upit) sa TWC, TV, mini bar, telefonom... 

www.hunguesthotels.hu/hu/hotel/budapest/hunguest_hotel_millennium/

Cenovnik br. 8 od 21.10.2021

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 70 PUTNIKA U SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE PET DANA PRE POČETKA PUTOVANJA. AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO DA REALIZUJE PREVOZ UZ KOREKCIJU CENE ILI U SARADNJI SA DRUGOM AGENCIJOM. AGENCIJA ZADRŽAVA PRAVO KOREKCIJE CENA U SLUČAJU PROMENA NA DEVIZNOM TRŽIŠTU. AGENCIJA NE SNOSI ODGOVORNOST ZA EVENTUALNE DRUGAČIJE USMENE INFORMACIJE O PROGRAMU PUTOVANJA. ORGANIZATOR ZADRŽAVA PRAVO PROMENE REDOSLEDA POJEDINIH SADRŽAJA U PROGRAMU

UZ OVAJ PROGRAM VAŽE OPŠTI USLOVI PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE HEDONIC TRAVEL

POSEBNE NAPOMENE SU SASTAVNI DEO PROGRAMA PUTOVANJA

ORGANIZATOR PUTOVANJA TURISTIČKA AGENCIJA HEDONIC TRAVEL, LICENCA OD OTP  103/2021 , kategorija  licence A  sa brojem polise : 470000049561